10 YILDA 18 KAT BÜYÜDÜ

  • 08.08.2017

1969’da Samsun'da Ulusoy Gıda ile ticaret hayatına atılan Fahrettin Ulusoy, 1989 yılında şirket bünyesinde faaliyet göstermek üzere Ulusoy Un’u kurdu. 1989 yılında inşaatı başlayan un fabrikası, 1991’de 180 ton buğday işleme kapasitesi ile un üretimine başladı. Uzun yıllar bölgenin un tedarikçisi oldu. Sanayicilerin ihtiyaç duyduğu ham maddeleri depolarına, halkın güvenle tüketebileceği ürünleri sofralarına ulaştırdı. Faaliyete geçtiği tarihten itibaren önceliği kaliteye veren Ulusoy Un, kısa zamanda tercih edilen bir marka niteliği kazandı ve bölgeyi aşarak ülke çapında hizmet verecek düzeye geldi.

Şirket pazardaki ihtiyaçları takip ederek zamanla faaliyet alanlarını genişletti ve 1995 yılından itibaren komşu ülkelere Uzak Doğu ve Asya’ya da tahıl ihracatı yapmaya başladı.

Ulusoy Un’un 1995 yılında komşu ve çevre ülkelerle başladığı un ihracatı her yıl artan bir trend ile devam etti. İhracat yaptığı 5 kıtada 82 farklı ülkede kapasitesi ve müşteri memnuniyetiyle Ulusoy ürünleri aranan bir marka haline geldi. Yıllık 40 milyon doların üzerinde ihracat geliriyle Türkiye'nin en çok ihracat yapan 1000 firması arasında yer alan Ulusoy Un, aynı zamanda Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde de yer alıyor.

Şirketin Samsun’da 500 ve Çorlu’da 400 ton olmak üzere toplam 900 ton buğday işleme kapasiteli iki fabrikası ve 100 bin tondan fazla ürün stoklama kapasitesine sahip silo, depo ve serbest bölge depoları bulunuyor.

YATIRIMLARLA DAHA DA BÜYÜYECEK

Türkiye'nin dünyaya ihraç ettiği her 15 kilo unun 1 kilosunu gerçekleştiren Ulusoy Un, yüzde 6'lık pazar payını yüzde 10'a yükseltmeyi hedefliyor. Bu bağlamda günlük üretim kapasitesini yüzde 65 oranında artıracak bir yatırımla Samsun'da yeni bir üretim tesisi kuracak.

Ulusoy Un olarak ihracata ve bunun bir sonucu olarak ülke ekonomisine yapılan desteğe büyük önem verdiklerini söyleyen Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, şirket faaliyetlerini 3 ana kol üzerinden yürüttüklerini ifade ediyor. Ulusoy, " Bunlar sırasıyla üretim, ticaret ve lisanslı depoculuk" diyor ve şu bilgileri veriyor: "Üretim tarafında iç piyasa ve ihracat olmak üzere sırasıyla yüzde 1,5 ve yüzde 6 pazar payımız mevcut. 10 yıllık perspektifte pazar paylarımızı sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda kapasite artışı için Samsun Gıda Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrika yatırımımız devam ediyor. Günlük 600 ton buğday işleme kapasiteli yatırımımızın sonuçlanması ve üretime destek vermesi ile bu alanda büyüme ivmemiz artarak devam edecek."

Yazının tümü Dünya Gazetesi'nin özel ekinde yayınlanmıştır.