AILEDEN KURUMSALA ZIRVE YOLCULUĞU

  • 08.07.2017

Eğitimli ikinci kuşağın yönetime girdiği firmalar fark yaratıyor. Samsunlu Ulusoy Un da bunlardan biri. Firma büyümesini ihracat ve borsada halka arz ile sürdürüyor. Kurumsallaşma anlamında çok kazançları olduğunun altını çizen Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, "Aktif risk yönetimi ile sürdürülebilir büyümeyi hedefliyoruz." diyor.

Türkiye'nin sanayileşme ihtiyacına olan destek 1970'li yıllara dek ağırlıklı olarak tarım kesiminden geldi. Burada da tercih edilen sektör un sanayi oldu. Öyle ki "değirmen" açılmayan belde kalmadı. Devletin de desteğiyle oluşan aşırı kazançlar; un fabrikası sayısında ve kapasite artışında, tam anlamıyla patlama yaşattı. Bir dönem geldi, dünya un ticaretinin buğday eşdeğeri yıllık 8 milyon ton civarındayken, Türkiye'deki atıl kapasite bu değerin üç katı oldu. Bu furya döneminde, 1969 yılında Fahrettin Ulusoy da Samsun'da un fabrikası açtı.


BÜYÜMESİ İHRACATLA HIZLANDI

Buğday ticaretinde en hareketli bölge Karadeniz çevresi. Sadece Kazakistan, Ukrayna ve Rusya'nın yaptığı ihracat 90 milyon ton. Bu ülkelerde üretilen ham maddenin geçiş yolunda ise Türkiye var. Türkiye, kendi üretimini kendi kullanıyor ancak geçiş yolu olmanın avantajı olarak da ham maddeyi getiriyor, işliyor ve mamul olarak diğer ülkelere gönderiyor. Türkiye'de bu işlemeyi yapan firmalardan birisi de Ulusoy Un. Haliyle büyümesini ihracata borçlu olduğundan büyüyen hacimleri yönetebilmesi için de organizasyon yapısını geliştirmesi gereği duydu. Bunu da Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden 2003 yılında mezun olan ve 2014 yılında On Dokuz Mayıs Üniversitesinde Tarım Ekonomisi dalında yüksek lisansını tamamlayan ikinci kuşak Eren Günhan Ulusoy gerçekleştirdi.


AKTİF RİSK YÖNETİMİ UYGULANIYOR

Borsa İstanbul'da gong 20 Kasım 2014'te Ulusoy Un için çaldı. Halka arz olan Samsunlu ilk şirket olan Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret A.Ş. paylarının yüzde 27,8'i borsada işlem görmeye başladı. Ancak Ulusoy Un borsaya açıldıktan sonra piyasada yaşanan bozulma nedeniyle hisse performansı anlamında beklenen olmadı. Buna rağmen Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, kurumsallaşma anlamında önemli kazanımlar olduğunu ve zor dönemlerde aktif risk yönetimi sayesinde sürdürülebilir bir büyümeyi hedeflediklerini belirtiyor.

 

TÜRK UNU DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE DOKSANINA HİTAP EDİYOR

Aynı zamanda Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanlığı da yapan Eren Günhan Ulusoy, yılda yaklaşık 15 milyon ton civarında un üreten Türkiye un sanayisine ilişkin verileri şöyle açıklıyor: "2002 yılında 253 bin ton un ihraç eden Türkiye, 2016 yılını 3,5 milyon ton ihracatla kapattı. Bu tam olarak 1 milyar 80 milyon dolarlık ihracat demek. 2015'e göre miktar bazında yüzde 25, değer bazında ise yüzde 10'luk bir artış var. Bu ihracat rakamları dünya rekoru. Türkiye son on yılda 160 ülkeye un ihraç etti ve söz konusu ülkelerde yaşayanlar, dünya nüfusunun yüzde 92'sini geçiyor. En çok un ihracatı yaptığımız ülkeler ise Irak, Sudan ve Suriye.


Yazının tamamını Derin Ekonomi Dergisi'nin 2017 Temmuz sayısında okuyabilirsiniz.