BM BU KEZ ONU DA IRAK'A ÇAĞIRDI

  • 12.03.2017

Türkiye'de 750 un fabrikası var. Ancak kapasitelerini yüzde 40 oranında kullanabiliyorlar. Yani atıl kapasitenin en fazla olduğu üretim alanlarından biri. Böylesi bir tablo içinde bir iş adamı bankaya başvurup "Yeni bir un fabrikası kuracağım, bana kredi verin." dese sizce bankanın yanıtı ne olur? Ancak Türkiye'de bir şirket var ki 751'inci un fabrikasını Samsun Gıda Organize Sanayi Bölgesi'nde kuruyor.

Fabrikanın günlük 600 ton buğday işleme kapasitesine sahip olacak ilk etabının 2018 Haziran ayında tamamlanması planlanıyor. Nihai olarak 60 milyon TL'lik yatırımla 1800 tonluk tesis kurulması hedefleniyor. Ulusoy Un'dan bahsediyoruz. Halen firmanın Samsun ve Çorlu'da günlük 900 ton buğday işleme kapasiteli tesisleri mevcut. Yeni yatırım tamamlandığında kapasitesini iki kat artıracak. 

Eren Günhan Ulusoy'un dümeninde olduğu Ulusoy Un, Samsun'un ikinci büyük firması. Halka açık tek un üreticisi olan firmanın 2017 ciro hedefi 1 milyar 300 milyon TL. Transit buğday ticareti de yapan firmanın sadece un ihracatı 50 milyon doları buluyor. Bu Türkiye'nin mevcut ihracatının yüzde 5'i demek. İç pazarda 750 un fabrikasıyla yoğun bir rekabetin olduğu düşünüldüğünde firmanın hedefinin ihracat olduğu kesin. Bu nedenle firmanın yöneticileri Filipinler'den Filistin'e kadar bütün pazarlarda koşturuyor. Arkadaşımız Rahime Baş Uçar'ın öğrendiğine göre, Birleşmiş Milletler ihalelerinde de etkin olan firma, BM'den aldığı son ihaleyle Irak pazarına açılıyormuş. Meraklıları bilir, BM Irak için alım yaptığında Güneydoğu'daki özellikle Mardin Kızıltepe'deki firmaları ihalelerine davet ediyordu. Bu kez Ulusoy Un'u da davet etmiş. Şirket iki parti halinde 1600 tonluk ihracat yapacak. Konu ile ilgili görüştüğümüz Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, "Irak pazarı bize de açılmış oldu. Türkiye Irak'a yıllık 1.4 milyon ton un ihracatı yapıyor. Bizim aldığımız ihalenin rakamları küçük ama pazar açtığı için memnunuz." diyor.

Para Dergisi