"DÜNYA BUĞDAY PIYASASINI ŞIKAGO DEĞIL İSTANBUL BELIRLEYECEK"

  • 18.05.2018

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Günhan Ulusoy, Dünya buğday piyasasının yakın zamanda Türkiye'de belirlenebileceğini söyledi. Şikago'nun artık önemini kaybettiğini söyleyen Ulusoy, dünyanın en büyük un ihracatçısı Rusya'nın ise teknik altyapısının hazır olmadığını belirtti. Ulusoy, İstanbul'un yakın dönemde buğday fiyatlarının belirlendiği merkez olabileceğini ifade etti. Hükümetin hazırladığı projeden söz eden Ulusoy, Borsa İstanbuk Vadeli İşlemler Piyasası'nda (VİOP) hazırlanan piyasa çalışmasıyla tek elden buğday fiyatlarının İstanbul'da belirleneceğini kaydetti.

"9 Ayrı Parçadan Tek Bir Borsaya Geçilmeli"

Türkiye'de buğday fiyatlarının 9 ayrı borsada işlem gördüğünü söyleyen Uusoy, piyasa regülasyonu açısından bunun zorluklar getirdiğini ve böyle olunca bunların takibi için de 9 ayrı yere bakılması gerektiğini belirtiyor: "Aynı anda hepsine birden müdahale etmek zor. TMO için de büyük zorluk bu. TMO bu şekilde regülasyonu yürütemez. O yüzden bunların tek bir borsada işlem görmesi lazım." dedi.

"Değişimi Bekliyoruz"

Çalışmanın henüz hayata geçmediğini belirten Ulusoy, "Bu seneye yetişmesini bekliyorduk. Borsa İstanbul'da anlaşma yapıldı ama henüz uygulamaya geçilmedi. Sektör bunu bekliyor." dedi ve "Bölgenin hem tahıl ambarı hem de tahıl borsası olmaya adayız. Biz Amerika'yı değil dünya bizi takip edecek fakat gecikiyoruz." diye ekledi.