EREN GÜNHAN ULUSOY FINANS DÜNYASI DERGISINE RÖPORTAJ VERDI

  • 22.09.2016

Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Finans Dünyası dergisine röportaj verdi. Un sektöründen, Türkiye'nin un ihracatına, Türkiye'de kişi başına düşen un tüketiminden, Ulusoy Un'un sektördeki yatırımlarına kadar pek çok konunun konuşulduğu röportaj, 1 Eylül 2016 tarihinde Finans Dünyası'nda yayınlandı. Röportajın dikkan çeken başlıklarını veya röportajın tamamını bu haberimizden okuyabilirsiniz.

Türkiye Un Ticaretinde Dünya Lideri

İklimi ve coğrafyasıyla buğday üretimi için son derece elverişli koşullara sahip olan Türkiye'de, yılda 12 milyon ton un üretiliyor. Türkiye un ihracat miktarı son 5 yılda yüzde 40 artışla 2,8 milyon tona yükseldi. 2015 yıl sonu itibariyla un ihracatının yüzden 50'den fazlası Irak, Suriye ve Filipinler'e yapılıyor.

10 yıl önce 40 ülkeye ihracat yapılırken bugün 100'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor. Uluslararası Tahıl Ticareti Konseyi rakamlarına göre, dünya un ticaretinin yüzde %30'u Türkiye'nin elinde. Un ihracatında dünya lideri olan Türkiye, 2015 yılında un ihracatını değer bazında bir önceki yıla göre yüzde 5,2 artırdı.

100'ü Aşkın Ülkede Türk Unuyla Yapılan Ekmeğin Tüketildiğini Bilmeyen Çok Vatandaşımız Var

İnsanlık tarihinin en başından beri temel gıda maddesi olan ekmeğin yaşamımızda çok fazla yer tutmuş olması gerçeğine rağmen, özellikli bir ürün olarak sayılmıyor. İhraç edilen ürün "bizim uçağımız, bizim arabamız" olsa herhalde ülkede bundan haberdar olmayan kalmazdı. Ancak dünya un ihracatında açık ara lider olduğumuzu, dünyada 100'ü aşkın ülkede Türk unuyla yapılan ekmeğin tüketildiğini bilmeyen çok vatandaşımız var.

Ulusoy Un, En Çok İhracat Gerçekleştiren Şirketler Arasında İlk Sıralarda Yer Alıyor

Ulusoy Un'un esas faaliyet konusu, buğday unu, kepek ve diğer ham maddelerin üretimi, ticareti, yurt içi ve yurt dışı satışı ile buğday başta olmak üzere çeşitli tahılların yurt içi ve yurt dışı ticaretidir.

Bugün şirketimizin Çorlu'da ve Samsun'da toplam günde 900 ton buğday işleme kapasiteli iki fabrikası bulunuyor. Hem iç pazarda hem de dış pazarda güçlüyüz. İhracat odak noktamız olduğu için 1995 yılında ihracata başladık ve bugüne kadar 5 kıtada 82 ülkeye un ihracatı gerçekleştirdik. 2016 yılında açıklanan Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, 2015 yılında Türkiye'de en çok ihracat yapan 1000 firma arasında 301. sırada sektörümüzde ise üçüncü sırada yer aldık.

Toplam 100 Bin Ton Kapasiteli İki Lisanslı Depo Yatırımımız Başladı

Lisanslı depoculuk, sektörümüzün var olan ivmesini taçlandıracak önemli bir gelişme. Yurt dışında sistemi etkin kullanan ülkelere baktığımızda; ürün borsaları ile entegre edilmiş başarılı bir organizasyonun üretici ve sanayici için ciddi faydaları bulunuyor. Biz de Ulusoy Un olarak; biri Çorum Alaca'da diğeri de Samsun'da yer alacak toplam 100 bin ton kapasiteli iki lisanslı depo yatırımımızı başlattık.