SEKTÖRDEKI İHRACATIN YÜZDE 5'INI GERÇEKLEŞTIRIYOR

  • 24.07.2018

Kurulduğu ilk günden bu yana üretim kapasitesini hızla artırdı, bugün günlük 900 ton üretim kapasitesine sahip... Bu yıl sektördeki yüzde 5'lik ihracat payını daha da artırarak 50 milyon dolarlık ihracat hedefliyor.

1969 yılında Karadeniz'in ticaret merkezi Samsun'da kurulan Ulusoy Un, kurulduğu yıl günlük 180 ton olan buğday işleme kapasitesini bugün iki fabrikasıyla günlük 900 tona ulaştırmayı başardı. 2017 yılını 1 milyar 800 milyon TL ciro ile kapatan şirket Türkiye'de sektör ihracatının yüzde 5'ini tek başına gerçekleştiriyor.

400'e yakın bir istihdamla ihracat ve dış ticarete katkı sağlayacak şekilde üretim yaptıklarını belirten Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, şirketin son birkaç yıldır TİM 500 ve ISO 500 listelerinde yer aldığını belirtiyor.

İhracatın toplam satışlardaki payı ise yüzde 55 seviyelerinde olduğunun altını çizen Ulusoy, bu yılın ilk üç ayında ihracatta Türkiye açısından oldukça olumlu rakamların ortaya çıktığını ifade ediyor ve ekliyor: "Ocak ve şubat aylarındaki ihracat miktarı, bu ayların en yüksek rakamı olarak kayıtlara geçerken, mart ayında ise 15 milyar dolarlık tüm zamanların rekor ihracatı gerçekleştirildi."

Türkiye'nin 2018 ihracat hedefini değerlendiren Ulusoy; "170 milyar dolar önemli bir hedef. İhracatta yakaladığımız bu ivmeyi devam ettirebilirsek ülkemizin 170 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalaması için önünde hiçbir engel yok” diyor. Türkiye'nin son 6 yıldır dünyanın un ihracat şampiyonu olduğunu anlatan Ulusoy, "18 milyar TL büyüklüğe sahip Türkiye un sanayisi, 11,6 milyon tonluk dünya un ticaretinin yüzde 30'unu gerçekleştiriyor. Başka bir deyişle dünyada ticareti yapılan her 3 kg unun 1 kgʻını Türkiye satıyor. Türkiye'den sonra gelen Kazakistan ise dünya un ticaretinin yüzde 20'sini gerçekleştiriyor. 2002 yılında 253 bin ton olan un ihracatımız, 2017 yıl sonu itibarıyla 3.5 milyon tona çıktı. Yaratılan gelir açısından ise, aynı yıllarla karşılaştırınca, 47 milyon dolardan, 1.1 milyar dolara yükseliş var. Sektör olarak en büyük ve en derin pazarımız, toplam un ihracatımızın yarısından fazlasını gerçekleştirdiğimiz Irak'tır. 2017 yılı rakamlarında Irak'ı Suriye, Sudan, Angola ve Somali izledi. Bugüne kadar 160 ülkeye un ihraç eden un sanayicileri olarak yeni pazar arayışından ziyade mevcut pazarları derinleştirme çabasındayız" diyerek sektörün Türkiye'nin ihracatındaki önemini anlatıyor.

50 Milyon Dolarlık İhracat Hedefliyor

Bu yılki hedefleri doğrultusunda 50 milyon dolarlık bir ihracat ile Türkiye'nin ihracat hedeflerine katkıda bulunacaklarını belirten Eren Günhan Ulusoy, mevcut pazarlardaki ticareti genişletmek, aynı zamanda dünyanın farklı bölgelerinde yeni trend olmaya başlayan unlu mamullere yönelik ürün yelpazelerini arttırmak istediklerini söylüyor.

Özellikle etkin oldukları Afrika ve Uzak Doğu bölgelerinde hacim ve pazar paylarını daha da yukarılara çekmeyi hedeflediklerini belirten Ulusoy, "Un sanayi sektörünün favori pazarları son yıllarda olduğu gibi yine Ortadoğu bölgesi ve Afrika. 2017 yılında ihraç edilen 3.5 milyon ton unun yüzde 90'dan fazlası bu iki bölgeye sevk edildi. Önümüzdeki dönemde de un sektörü özelinde en önemli ihracat pazarlarımız bu bölge olacak" şeklinde konuşuyor.

Öte yandan ana faaliyet alanları olan un üretimi ve ticaretinde iç ve dış piyasada pazar paylarını daha da arttırmak hedefinde olduklarını da anlatan Ulusoy, kapasite artışı için Samsun Gıda Organize Sanayi Bölgesindeki fabrika yatırımlarının devam ettiğinin altını çiziyor.

Bunun yanında, üretim alanı dışında fakat yine tarım sektörü içerisinde farklı yatırımları olduğuna dikkat çeken Eren Günhan Ulusoy sözlerini şöyle noktalıyor: "Lisanslı depoculuk gibi Türk tarım sektöründe son dönemin en önemli atılımlarından birinde, sektöre hizmet verecek tesislerimizle bu alanda önde gelen kuruluşlardan biriyiz. Özellikle hammadde ticaretinde küresel piyasadaki oyuncuların faaliyette bulunduğu dünyanın farka bölgelerindeki yeni ticari ofislerimizi 2017 yılında faaliyete geçirdik."

Bu haber Dünya Gazetesi “İhracatın Kahramanları” özel sayısında yayınlanmıştır.