TUSAF 13. ULUSLARARASI KONGRE VE SERGISI

  • 04.04.2017

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından Antalya Belek'te düzenlenen, "Buğday ve Un Ticareti, Unlu Mamullerde Trendler ve Yenilikçilik" konulu 13. Uluslararası Kongre ve Sergisi sona erdi.

Tarım İçin Uzun Dönemli Politikalar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, kongrede yaptığı konuşmada, dünyada milyonlarca kişinin açlık veya yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğu düşünüldüğünde tarımın stratejik sektör olmaya devam edeceğini söyledi. Bu nedenle bakanlık olarak tarıma günübirlik politikalarla değil, uzun dönemli politikalar oluşturarak yaklaştıklarını kaydeden Daniş, son 15 yılda tarım sektörünün en istikrarlı dönemine ulaştığını ifade etti.

Türkiye'de hububat üretiminin 2016 yılında yaklaşık 35 milyon ton olarak gerçekleştiğini anımsatan Daniş, 2018 yılından itibaren hububat üretiminde kuraklığı da sigorta kapsamına aldıklarını dile getirdi. Daniş, Milli Tarım Projesi ile Türkiye'yi 941 havzaya ayırdıklarını, buğday üretimini 941 havzada da destek kapsamında tuttuklarını vurguladı.

Türkiye Dünyanın En Büyük Un İhracatçısı

Kongrede konuşan TUSAF Başkanı Eren Günhan Ulusoy da un sanayinin 18 milyar liralık ekonomik büyüklüğü ile Türkiye'nin sayılı tarımsal sanayi sektörlerinden biri olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin dünyanın en büyük un ihracatçısı olduğunu da ifade eden Ulusoy, "2002 yılında 253 bin ton olan un ihracatımız, 15 yılda 14 kat artarak 3,5 milyon tona yükseldi. Aynı dönemde Türkiye'nin ihracatı 40 milyar dolardan 150 milyar dolara yükselerek 4 kat arttı. Un ihracatı ise 47 milyon dolardan 1 milyar 80 milyon dolara çıkarak 22 kat arttı. Un sanayicilerimiz 11,6 milyon tonluk dünya un ticaretinin yüzde 30'unu gerçekleştiriyor." ifadelerini kullandı.

Son dönemde sektörün Adana'da yaşanan yanlış ve asılsız bir haberle karşı karşıya kaldığını da belirten Ulusoy, un sanayicisinin sağlığa zarar veren her türlü konunun karşısında olduğunu dile getirdi.

TOBB Başkanvekili Faik Yavuz da 2016'nın sıkıntılı geçtiğini, hiç beklenilmeyen bir kalkışma ile karşı karşıya kalındığını, bunun da ister istemez ekonomiyi etkilediğini söyledi. Yavuz, finansman konusunda ihracatçılara kapılarının sonuna kadar açık olduğunu vurguladı.

Kaynak