UNCULARIN GÖZDE PAZARI ORTADOĞU VE AFRIKA

  • 28.06.2018

Türkiye'nin son 6 yıldır dünyanın un ihracat şampiyonu olduğuna dikkat çeken Ulusoy, "18 milyar TL büyüklüğe sahip Türkiye un sanayisi, 11.6 milyon tonluk dünya un ticaretinin yüzde 30'unu gerçekleştiriyor. Başka bir deyişle dünyada ticareti yapılan her 3 kg unun 1 kg'ını Türkiye satıyor. Yaratılan gelir açısından ise aynı yıllarla karşılaştırınca, 47 milyon dolardan, 1.1 milyar dolara yükseliş var. Sektör olarak en büyük pazarımız, toplam un ihracatımızın yarısından fazlasını gerçekleştirdiğimiz Irak'tır. 2017 yılı rakamlarında Irak’ı, Suriye, Sudan, Angola ve Somali izledi. Bugüne kadar 160 ülkeye un ihraç eden un sanayicileri olarak yeni pazar arayışından ziyade unlu mamullere yönelik ürün mevcut pazarları derinleştirme çabasındayız." ifadelerini kullandı.

Türkiye'den 2017'de yapılan un ihracatının yüzde 5'ini gerçekleştiren Ulusoy Un, bu yıl için 50 milyon dolarlık ihracat hedefi koydu. Türkiye'den geçen yıl ihraç edilen 3,5 milyon ton unun yüzde 90'ından fazlasının Ortadoğu ve Afrika ülkelerine sevk edildiğini belirten Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, “Önümüzdeki dönemde de un sektörü özelinde en önemli ihracat pazarımız yine bu iki bölge olacak.” dedi.

Ulusoy, bu yılki hedefleri doğrultusunda mevcut pazarlardaki ticaretlerini genişleterek, dünyanın farklı bölgelerinde trend olmaya başlayan unlu mamullere yönelik ürün yelpazelerini artırmayı planladıklarını kaydetti. “Özellikle etkin olduğumuz Afrika ve Uzakdoğu bölgelerinde hacmimizi ve pazar payımızı daha yukarılara çekmeyi hedefliyoruz. Un sanayi sektörünün favori pazarları son yıllarda olduğu gibi yine Ortadoğu ve Afrika ülkelerine 2017 yılında ihraç edilen 3.5 milyon ton unun yüzde 90'dan fazlası bu iki bölgeye sevk edilmiştir.” diye konuştu.

Bu yazı, 26.06.2018 tarihinde Dünya Gazetesi'nde yayınlanmıştır.